El mes de setembre al Japó es coneix com la "Lluna de Collita" (中秋の名月, llegit com "chuushuu no meigetsu")

Captura de pantalla 2023-10-18 182644

Aquesta denominació no és només una qüestió de nomenclatura, sinó que té profundes arrels en la història i la cultura japonesa. Durant aquest mes, l’atenció de la gent se centra en la lluna, i no és simplement un esdeveniment astronòmic, sinó una celebració que connecta les persones amb el seu passat agrícola i espiritual.

Època de la Collita i la Llum de la Lluna

L’època de la collita és un moment crucial a la vida dels agricultors japonesos. Al setembre, començava la recol·lecció dels cultius que havien estat cuidant durant tot l’any. No obstant això, treballar als camps fins tard en la nit requeria una font de llum, i la lluna plena es convertia en aquesta font d’il·luminació natural que permetia als agricultors continuar amb la seva feina. Aquest fenomen astronòmic no només facilitava la collita, sinó que també es percebia com un regal diví.

En el passat, els agricultors japonesos tenien una profunda connexió espiritual amb la lluna. Creien que les seves pregàries i pregàries dirigides a la lluna plena eren més propícies per ser escoltades, la qual cosa feia del setembre un moment de devoció lunar. La lluna plena es considerava un símbol de riquesa en les collites, i es creia que un esperit sagrat habitava en la seva lluminosa esfera. Els rituals i les ofrenes es dirigien cap a la lluna, buscant la seva benevolència per garantir una collita abundant.

L’Encant del “Jyugoya”

Una de les festivitats més destacades durant aquest mes és el “Jyugoya” (十五夜), que es tradueix literalment com “la quinzena nit”. Aquest esdeveniment té lloc al voltant del 15 de setembre, quan la lluna arriba a la seva plenitud. Durant aquest període, les nits són més llargues i la llum de la lluna il·lumina el paisatge. La tradició del “tsukimi” (月見), que significa “mirar la lluna”, se celebra durant dues setmanes, coincidint amb els dies de l’equinocci de tardor. Aquest costum ancestral consisteix a contemplar la lluna plena en reunions nocturnes. Les persones es reuneixen per gaudir del sake, la beguda tradicional japonesa, mentre admiren la lluna i conversen sobre literatura i altres temes culturals.

L’equinocci de tardor, que generalment té lloc el 22 o 23 de setembre, és una festa nacional al Japó coneguda com a “Shūbun No Hi” (秋分の日) o Dia de l’Equinocci de Tardor. Aquest dia és especial perquè marca un dels dos moments de l’any en què el dia i la nit tenen la mateixa durada. És un temps de reflexió i equilibri a la natura, i les festes tradicionals solen incloure ofrenes als altars familiars i visites als cementiris per honorar els avantpassats.

Una Experiència Única a l’Hotel Japonès Puigpinós

Si desitges viure una experiència única durant el mes de la “Lluna de Collita” al Japó, et recomanem considerar una estada a l’Hotel Japonès Puigpinós, on podràs endinsar-te en la rica tradició cultural i les festivitats que envolten aquest període especial. Aprofita l’oportunitat de contemplar la lluna, gaudir del sake i explorar la bellesa i l’espiritualitat del setembre al Japó. T’animem a reservar la teva estada i a ser part d’aquesta experiència única al calendari japonès!