10 costums japonesos que has de conèixer

El Japó és sinònim d’identitat i tradició. Els costums japonesos són el model a seguir de molts països occidentals, ja que si per alguna cosa destaca el país nipó és per la seva hospitalitat i pel seu caràcter respectuós, organitzat i honest. Descobreix més sobre aquesta cultura mil·lenària i coneix algunes dels costums japonesos més arrelats i curiosos per poder comprendre la història d’un país on conviuen la vida moderna i les antigues tradicions.

A l’Hotel Japonès Puigpinós hem volgut fusionar alguns costums japonesos amb les tradicions locals, portant als nostres hostes a una immersió sensorial i cultural pròpia del país oriental i les formes de vida occidentals, en ple entorn natural del Solsonès. Per exemple, el nostre restaurant de cuina japonesa amb productes del territori català és part del segell d’identitat de l’hotel, on totes dues gastronomies són mostra de la convivència de dues cultures en perfecta harmonia.

Costums japonesos a dins i a fora de la llar

Si has de viatjar pròximament al Japó i vols gaudir l’experiència al màxim, o simplement desitges conèixer per què la cultura nipona és un exemple a seguir, et convidem a conèixer els 10 costums japonesos més destacats:

Donar les gràcies per tot

Un dels costums japonesos que cap ciutadà passa per alt és donar les gràcies per tot. Per exemple, agraeixen abans de menjar a tots els que han contribuït al fet que aquests aliments estiguin a la taula, i el mateix fan una vegada han acabat. 

Cridar a algú pel seu cognom

El respecte és una de les seves grans virtuts. Per als japonesos, dirigir-se a algú pel seu nom només és acceptat quan hi ha molta confiança o amistat. Sempre que coneguis a una persona nova has de dirigir-te a ella pel seu cognom, no pel seu nom. Al mateix temps és important tenir en compte l’edat al dirigir-te a una persona, un aspecte molt important a dins de la cultura japonesa.

Descalçar-se per entrar a casa

Deixar el calçat a l’entrar és un dels costums japonesos més antics i arrelats en totes les llars. De fet, moltes cases tenen una espècie de calaix a l’entrada principal, anomenat genkan (玄関), per deixar les sabates a l’entrar.

Portar un regal a l’amfitrió

Ser convidat a una casa es considera un gran honor al Japó. Per agrair la invitació, els japonesos sempre porten un regal significatiu als amfitrions, que no ha de ser car. No t’oblidis mai de portar un regal si et conviden a un espai tan íntim com és una casa, ja que el no fer-ho es pot considerar com un acte de poca educació.

Regals embolicats amb tela

Un altre dels costums japonesos relacionats amb els regals és que aquests els emboliquen amb tela en lloc de paper. Es tracta d’una tradició molt ecològica i decorativa que es diu Furoshiki (風呂敷), que dona nom a la tela quadrada tradicional japonesa que s’usa per embolicar i transportar tot tipus d’objectes.

Maneres de menjar a la taula

Un gest molt comú en els restaurants japonesos és oferir un drap humit abans de servir el menjar per netejar-se les mans, que s’ha de doblegar després acuradament i deixar retirat a un costat. De la mateixa manera, encara que fer soroll al menjar en molts països occidentals és un senyal de mala educació, al Japó és un signe d’afalac, ja que consideren que al fer soroll el comensal està gaudint del menjar.

Propines

Mentre que a Espanya és típic deixar propina en el restaurant, al Japó no són socialment acceptades, ja que consideren que el seu deure és tractar al client tan bé com sigui possible. De fet, si ho intentes, poden sentir-se incòmodes i fins i tot ofesos.

El reciclatge

A la llar els japonesos tenen contenidors diferenciats per a paper, plàstic o residus orgànics. A més, hi ha un dia de la setmana i un horari establert per tirar cada residu. 

Cap escombraria al carrer

Igual que el reciclatge, no tirar escombraries al carrer és un dels costums més respectuosos que s’aprenen des del col·legi. És rar caminar per la ciutat i trobar restes d’escombraries al terra, ja que la neteja al Japó és una de les normes indestructibles.

La puntualitat

Finalment, ser puntual és una altre dels costums japonesos que es porten rigorosament al país nipó, ja que arribar tard a una cita es considera una falta de respecte cap a l’altra persona. 

A l’Hotel Japonès Puigpinós ens agrada dur a terme les nostres tradicions i costums, oferint a l’hoste un tracte hospitalari i cordial propi de la nostra cultura. També, posem a la seva disposició yukata, un tipus de vestimenta tradicional del Japó per vestir en el propi hotel; així com zori, un calçat apte per entrar a la seva habitació.

Ara que ja coneixes alguns dels costums japonesos més arrelats, a què esperes per viure-ho de primera mà? No fa falta anar-se’n tan lluny! A l’Hotel Japonès Puigpinós et sentiràs com si estiguessis al Japó però sense sortir de l’entorn únic del Solsonès. A més, gaudiràs d’experiències pròpies de la cultura nipona com els banys de bosc o shinrin-yoku en plena naturalesa. Pots trobar més informació sobre els nostres serveis i habitacions a la web. Vine a conèixer-nos!