Vuit imprescindibles de Solsona

A la província de Lleida trobem Solsona, capital de la comarca del Solsonès. Hi ha molts llocs imprescindibles de Solsona que no et pots perdre, però volem compartir amb tu els nostres preferits, perquè es tracta d’una població medieval amb racons plens d’encant, història i tradicions. Avui et parlarem dels vuit llocs i monuments imprescindibles de Solsona.

L’Hotel Japonès Puigpinós és una masia en ple cor del Solsonès. Situat a Timoneda, en el municipi de Lladurs, és l’allotjament ideal per als amants del senderisme, cicloturisme i BTT, així com per a aquells que vulguin gaudir d’activitats que els permetin connectar amb el territori. També és el punt de partida idoni per conèixer tresors pròxims, com són els racons imprescindibles de Solsona. Tot això, mentre descanses en un espai rural en el qual et veuràs immers en dues cultures alhora: la catalana i la japonesa.

Una ruta pels vuit llocs imprescindibles de Solsona

Gorg de gel

A tan sols vint minuts de l’hotel, i just abans d’arribar a la porta que custodia els tresors de la ciutat, podem veure el gorg de gel, un lloc utilitzat durant segles per emmagatzemar el gel obtingut del riu Negre i comercialitzar-lo en els mesos de calor. Es pot visitar i mitjançant panells s’explica el procés, que resulta molt curiós.

Portal del Pont

Un altre dels llocs imprescindibles de Solsona que als visitants els fascina. La ciutat va estar emmurallada des del segle XIV fins al XVIII, i encara queden restes de les primeres muralles en diferents llocs de la ciutat. La muralla tenia diversos portals que es tancaven de nit per protegir-la i s’obrien de matinada, però en l’actualitat només se’n conserven tres. El Portal del Pont, que data de l’any 1795, era l’entrada principal a la ciutat.

La Catedral

Després de passar el Portal del Pont comencem a respirar l’ambient medieval dels carrers de Solsona, on trobarem la Catedral de Santa Maria, església principal del bisbat. Dues portes donen accés a la catedral, una d’elles és neoclàssica de 1780 i té esculpit a Sant Agustí en èxtasi. I l’altra és barroca de 1769 i té un relleu de l’Assumpció. L’interior és auster i es troba cobert per una volta de creueria gòtica. En el seu interior trobarem a la patrona de la ciutat: la Verge del Claustre (Mare de Déu del Claustre), del segle XII, una de les escultures més importants del romànic català.

Plaça Major

És el lloc de celebració de les festes i els esdeveniments més importants de la ciutat, en ella dansen els gegants de la Festa Major i els caricaturescos del Carnestoltes. Sens dubte un altre dels imprescindibles de Solsona. A més, si tens la sort d’anar-hi un dimarts o un divendres, trobaràs en la plaça el mercat setmanal.

Plaça de Sant Joan

Una de les places més belles, reconeguda per una curiosa font del segle XV en el centre. Sobre ella hi ha una capella dedicada a Sant Joan del segle XVIII. En un costat, podem llegir un poema de Josep Maria de Segarra dedicat a aquest bell racó de Solsona. Està envoltada d’imponents cases amb escuts nobiliaris, entre els quals destaca el número 1, la Casa Cabanes, edifici pairal d’una de les famílies més importants de Solsona.

Portal de Llobera i Portal del Castell

El portal de Llobera és un dels antics accessos al barri antic de Solsona. En la seva part interior trobarem una petita capella amb la imatge de Santa Anna, patrona de la important família Llobera de Solsona (d’aquí el nom del portal i del carrer). A escassos metres trobem el Portal del Castell, que va ser l’entrada principal a la vila de Solsona fins al segle XVIII.

Quarto dels Gegants

Els gegants són tradició i una festa molt popular, per això, aquest lloc és indiscutiblement un altre dels racons imprescindibles de Solsona. La ciutat és un dels llocs del món amb més història en aquesta festa, alguna cosa que podem apreciar veient les nombroses escultures distribuïdes en honor a aquesta fita. En el barri jueu, al carrer Sant Llorenç, trobem el Quarto dels Gegants, una exposició on podem veure a alguns els gegants, bèsties i capgrossos més coneguts de Solsona.

Palacio Episcopal, Museu diocesà

Adossat a un costat de la catedral, es troba el Palau Episcopal. La seva façana principal és un dels exemples més destacats del neoclàssic català. Dins trobem un dels primers museus diocesans de Catalunya, i atresora restes d’èpoques des del neolític fins al barroc. També es pot visitar una curiosa sala dedicada a les escultures de sal de les mines de Cardona, que va funcionar des de 1929 fins a 1990. En el centre de la plaça on es troba hi ha una bonica font rodona.

Anima’t i vine a conèixer els vuit llocs imprescindibles de Solsona, perquè descobriràs que no existeix cap ciutat que s’assembli a aquesta. Per això, res millor que allotjar-te a prop de cadascun dels racons i tenir-ho tot a mà. Completa la teva experiència descansant a l’Hotel Japonès Puigpinós per completar la teva estada mentre gaudeixes d’excel·lents serveis, com el nostre restaurant per degustar la gastronomia tradicional japonesa, fusionada amb productes de la comarca. Pots visitar la nostra web per conèixer tot sobre la nostra masia i fer la reserva de la teva habitació des d’aquí. T’hi esperem!