5 tipologies de banys al Japó

Onsen a Japó

Sabies que els banys al Japó no tenen com a única finalitat el benestar i la neteja personal, sinó també un caràcter lúdic i social? Coneix les 5 tipologies de banys al Japó i descobreix per què es tracta d’una cultura fortament arrelada a la forma de vida dels japonesos. L’onsen és una de les tipologies de banys al Japó més destacades en la qual donar-te un bany relaxant es converteix en una de les experiències imprescindibles si viatges al Japó.

Però no fa falta anar-se tan lluny per gaudir d’aquesta experiència. A l’Hotel Japonès Puigpinós, el primer allotjament japonès de Catalunya, hem fusionat la cultura nipona amb la catalana, oferint un concepte innovador i exclusiu perquè els nostres hostes visquin de primera mà els nostres costums i tradicions sense haver de viatjar al Japó

Així doncs, instal·lar un onsen (bany termal) a la nostra masia és un dels projectes de futur de l’hotel, amb la idea de convertir-nos en un autèntic ryokan i poder oferir una de les tipologies de banys al Japó més comuns als nostres hostes.

Quina és la diferència entre les diferents tipologies de banys al Japó?

Al Japó existeixen tres tipus de banys d’aigua calenta: els onsen (温泉), els ofuro (お風呂) i els sentō (銭湯). També hi ha uns tipus particulars de banys a l’aire lliure (o rotenburo) i els banys mixtos (o konyoku).

La importància dels banys al Japó és tan gran que hi ha fins i tot temples i santuaris. Els allotjaments acostumen a comptar amb banys termals construïts de manera que, l’hoste, pugui gaudir de precioses vistes al paisatge, com passa en els casos de ryokan, situats en zones rurals

A l’Hotel Japonès Puigpinós volem seguir la mateixa dinàmica, per això, t’explicarem les diferents tipologies de banys al Japó i quin d’ells podràs trobar en un futur proper en el nostre allotjament situat al idíl·lic entorn del Solsonès.

Onsen (温泉)

L’onsen és un tipus de bany natural públic que rep les aigües termals d’origen volcànic. El seu ús més comú és el de fer-se un bany relaxant, per la qual cosa la seva denominació sol fer referència als banys termals o spa japonesos, i és just la tipologia de bany que volem recrear a l’Hotel Puigpinós.

És molt important conèixer el ritual de bany per gaudir de l’onsen o les termes japoneses sense molestar a la resta d’usuaris. Entre les normes, una de les més habituals és treure’s la roba abans d’entrar en el vestuari. És molt important també disposar d’una tovallola de mà, que en cap concepte pot introduir-se a l’aigua. El mateix passa amb el cap, perquè està prohibit submergir-lo a l’aigua. 

Una de les vestimentes més encertades amb les quals entrar en un onsen és el yukata, un tipus de quimono que posem a la teva disposició a l’Hotel Japonès Puigpinós, de color blau per als homes i vermell per a les dones, seguint la cultura tradicional, ja que són els colors simbòlics del Japó.

Sento (銭 湯)

Els sentō són les cases de banys públics tradicionals del Japó que ofereixen banys d’aigua calenta i altres serveis relacionats amb la higiene corporal. Antigament eren més populars i podien veure’s les famoses cortines a mitjana altura (noren, 暖簾) indicant l’entrada en gairebé tots els carrers de les grans ciutats i pobles del Japó. 

Ara són cases de bany grans on dones i homes han de rentar-se per separat, en aigües dividides per una alta barrera. Abans d’entrar a l’aigua cal rentar-se prèviament a les dutxes habilitades en cada zona per no incomplir les normes de bany. 

Són la versió comunitària dels ofuro familiars, pensats per a les persones les cases de les quals són tan petites que no poden tenir un ofuro a l’interior.

Ofuro (お風呂)

Els ofuro són una de les tipologies de banys al Japó que s’utilitzen de la mateixa manera que els sentō i els onsen, ja que tots ells són banys comunitaris. Són els banys de les cases particulars, la qual cosa per a nosaltres serien les dutxes i/o banyeres, però a diferència de les banyeres occidentals, l’ofuro està a dins d’un espai de la casa separat del lavabo i el vàter (WC).

L’espai de l’ofuro està al seu torn dividit en dues zones: la zona de la dutxa i la banyera. La dutxa es troba a sobre del terra i és aquí on cal rentar-se abans d’entrar a la banyera, que conté aigua calenta i neta que no s’ha d’embrutar amb sabó ni amb el cos brut, ja que la seva única funció és escalfar el cos i relaxar.

Rotenburo (露天風呂)

Els rotenburo són una de les tipologies de banys al Japó similars als onsen. Són banys termals naturals que solen estar situats en llocs d’especial bellesa natural on gaudir d’unes vistes increïbles a la part alta d’una muntanya, al costat d’un penya-segat, a la vora de la mar o en alguna illa. 

Konyoku (混浴温泉)

Els konyoku són els banys termals mixtos tradicionals del Japó. Actualment gairebé tots els banys públics japonesos són separats per sexes i tan sols sobreviuen uns pocs banys mixtos en zones rurals allunyades de les grans ciutats.

Gaudir d’una de les cinc tipologies de banys al Japó és una de les experiències més inoblidables i relaxants que es poden experimentar, i d’aquí una mica podràs viure-la també a l’Hotel Japonès Puigpinós, així com altres experiències per submergir-te en la nostra cultura al voltant de l’allotjament. Descobreix tots els nostres serveis a la web i vine a visitar-nos sempre que vulguis, estarem encantats de rebre’t (あなたを迎えて喜んで). I recorda que des de la setmana del 18 de juliol ja pots gaudir del nostre restaurant de dijous a diumenge amb servei de migdia i de nit i tots els dilluns amb servei de migdia.